Veganprotein – grönt, fräscht och effektivt

Proteintillskott vid träning är ett vedertaget knep för att stärka upp kroppen och främja uppbyggnad av muskler. Tillskotten används flitigt av såväl inbitna gymrävar, som löpare och vardagsatleter – helt enkelt för att de faktiskt fungerar och har positiv effekt. Proteiner kallas som bekant för kroppens byggstenar, och är i stort sett vad muskelmassa består av. Genom att tillföra extra proteiner vid fysisk aktivitet och träning, förhindrar man att kroppen bryter ned muskelmassa vid återhämtningen – och istället bygger upp den.

Men, fram tills inte alltför många år sedan bestod marknadens samtliga proteinpulver av animaliskt protein. Något som naturligtvis ställde till det en del för såväl veganer och vegetarianer, som mjölk- och äggallergiker. Lyckligtvis har utvecklingen gått framåt och det råder numera en grönare trend marknaden. En trend som är definitivt är här för att stanna. Idag finns en hel del riktigt bra tillskott med veganprotein att välja mellan, och möjligheterna att optimera sin träning och samtidigt välja bort animaliskt protein har aldrig varit större. I en tid då hållbarhet och klimatpåverkan är extra mycket på tapeten – känns växtbaserade proteintillskott för många både modernt, fräscht och 100% rätt.

Bra att tänka på gällande veganprotein

Vegetabiliskt protein eller veganprotein, tillverkas främst av olika slags grönsaker, baljväxter och frön. Bara härliga och hälsosamma nyttigheter med andra ord. Men ska man vara krass, kan det ur näringssynpunkt faktiskt vara bra att känna till lite mer om vegetabiliska proteiners uppbyggnad och vad man bör tänka på. Trots en mängd hälsofördelar, klassas nämligen inte ett veganprotein som fullvärdigt protein – vilket gör att upptaget i människokroppen blir sämre. Ett fullvärdigt protein innehåller samtliga av de viktiga aminosyror som kroppen behöver för att dels fungera och må bra, men också för att lyckas få ökad muskelkapacitet. De icke-animaliska proteintillskotten saknar en eller flera av dessa aminosyror, vilket alltså gör att kroppen inte fullt ut kan tillgodogöra sig det som tillförs. Något som kan vara viktigt att ha i bakhuvudet om man strikt vill hålla sig till vegetabiliska proteiner och samtidigt prestera till max på gymmet.

Optimera upptag och effekt

Men hur löser man då det här med aminosyrorna – om man har höga ambitioner med sin träning men av någon anledning vill undvika animaliskt protein? Är det ens möjligt att uppnå likvärdig aminosyraprofil med vegetabiliskt protein som vanligt protein? Absolut, det gäller bara att vara lite mer medveten och tänka till. Ett bra tips är att ta proteintillskottet i samband med en välbalanserad måltid, eller att blanda några olika typer av veganprotein för att på så sätt komma upp i en balanserad och fullvärdig aminosyraprofil. Genom att variera protein från ärtor, baljväxter, havre och andra nyttiga vegetabilier får man bästa möjliga upptag och optimal effekt av tillskotten. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.Obligatoriska fält är markerade *